2. lekce – SRDCE A HOMOCYSTEIN

SRDCE A HOMOCYSTEIN Homocystein představuje mnohem rizikovější faktor pro vznik a vývoj kardiovaskulárních onemocnění než cholesterol a jiné vlivy, jako např. kouření, věk … Vyšší hladina homocysteinu v krvi u žen by neměla přesáhnout 10 µmol/ 1 litr, u mužů 12 µmol/litr. V Čechách se ale považuje za normální 15 µmol/litr krve, riziko infarktu je už 3 x vyšší. Homocystein se zvyšuje s věkem a má negativní vliv na délku telomér. Teloméry se nacházejí na konci chromozonů, kde tvoří jakési čepičky, které je chrání před degradací. Jsou to vlastně buněčné hodiny, které ukazují, kolik života nám ještě zbývá a každé jejich zkrácení zkracuje i jej. Zvýšená hladina homocysteinu je pak jedním z faktorů, vyvolávající i lomivost kostí, revmatoidní artritidu, lupus, lupénku, sklerozu multiplex, poškození kolagenu v kloubních chrupavkách, i pokud jde o pleť, inzulinovou rezistenci, metabolický syndrom, diabetes, deprese, bipolární poruchu, Alzheimerovu chorobu nebo jiné podoby kognitivního úpadku.  

KLÍČOVÁ OTÁZKA NAŠEHO ZDRAVÍ JE: JAK SNÍŽIT VYSOKOU KONCENTRACI HOMOCYSTEINU, KTERÁ MŮŽE BÝT ZPŮSOBENA NEDOSTATKEM FOLÁTU – VITAMINU B9, VITAMINU B12 NEBO B6, PŘÍPADNĚ CHOLINU A BETAINU A TAKÉ METIONINU V POTRAVĚ.  PŘIMĚŘENÉ MNOŽSTVÍ TĚCHTO LÁTEK VE STRAVĚ, NEBO I V DOPLŇCÍCH PAK MŮŽE PŘISPĚT KE SNÍŽENÍ HOMOCYSTEINU:  

SNÍŽENÍ HOMOCYSTEINU PODLE INDIVIDUÁLNÍCH DISPOZIC :  

3 ZÁKLADNÍ TYPY : 

1. Jedinci, kteří mají plně funkční folátový tak i cholin – betainový metabolismus.                                        
2. Jedinci, kteří mají funkční pouze folátový metabolismus.                            
3. Jedinci, kteří mají funkční pouze cholin – betainový metabolismus.  

ZÁROVEŇ JE TŘEBA ZMĚNIT PSYCHOLOGICKÉ FAKTORY  ZVYŠUJÍCÍ HLADINU HOMOCYSTEINU : Stres, hněv a nepřátelství, zvláště když hněv a nepřátelství v sobě potlačujeme. Tyto faktory můžeme změnit například  pomocí koučinku, meditací atd.  

AKTIVACE FOLÁTOVÉHO METABOLISMU :
FOLÁT  – přirozená aktivní forma vitaminu B9 – kyseliny listové
ZDROJE : pivovarské kvasnice, červená řepa, čínské zelí, chřest, špenát, brokolice, listová zelenina, citrusy, čočka, luštěniny, papája… U některých jedinců nelze použít kyselinu listovou – syntetický vitamin B9, protože se v jejich těle nerozloží a hrozí riziko vzniku rakoviny a u těhotných žen i riziko potratu, zejména pokud jsou nositelkami genu Leidenské mutace. Vše je nutno nejprve změřit měřící pomůckou. Dále se určuje způsob snížení homocysteinu měřící pomůckou oproti bylinám, např. mářince vonné. VITAMIN B12 :
ZDROJE :
ve všech kvašených potravinách, jako je kysané zelí nebo kimči, mléčné produkty, vajíčka, červené a bílé maso.  

AKTIVACE CHOLIN – BETAINOVÉHO METABOLISMU : CHOLIN – VITAMIN B8 Cholin – betainový metabolismus je nezávislý na folátu a B12 a při remetylizaci homocysteinu nevyužívá metylovou skupinu z metafolinu, ale katalyzuje homocystein z využitím CH3 metylové skupiny z betainu a tak z homocysteinu vytváří metionin a právě zde se z folátovou cestou protíná.
CHOLIN – VITAMIN B8 byl před objevením této paralelní metabolické dráhy chápán jako především zdroj acetylcholinu. Nedostatek tohoto neurotrasmiteru  je zřejmě jedním z mnoha forem Alzheimerovy choroby a poruch paměti. Je důležitý pro syntézu fosfatidylcholinu, který je jinak obsažen v lecitinu, nezbytného pro správnou funkci buněčných membrán. Běžný nedostatek CHOLINU se projevuje jako nedostatečné soustředění, zapomnětlivostí nebo bolestí hlavy.
CHOLIN – ZDROJE : vaječný žloutek, luštěniny, kvasnice, listová zelenina, fosfatitilcholin především v lecitinu a v obilných klíčcích, v červeném, bílém i rybím mase, v mléce.
BETAIN – ZDROJE : cukrová řepa, červená řepa – částečně, mořské plody, divoký losos, vajíčka, špenát. Příjem CHOLINU  a BETAINU musí být vyšší než je běžné !

SRDCE V NAŠICH RUKÁCH Příště pokračování – SRDCE A REFLEXNÍ PLOCHY.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *